LOPPET

Dec 28th, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till LoppetAv Catrine Tollström
Harper Collins Nordic, 2017
ISBN 978-91-509-2836-5, 416 sidor

Vasaloppet är en stor händelse i Sverige. Därför är det underligt att det inte utnyttjats mer i kriminallitteraturen. På rak arm kan jag bara erinra mig Jan-Olof Ekholms Dött lopp från 1994. Men nu dyker också Catrine Tollström upp med en thriller om samma sportevenemang med sin hjältinna, journalisten och äventyraren Åse Nordenskiöld i huvudrollen. Åse dök upp första gången i hennes roman Experimentet (en omarbetad version av debuten Bödeln Frälsaren Observatören först gavs ut av Hoi Förlag).

Catrine TollströmI Loppet har hon fått veta att en av deltagarna, den segertippade vitryske toppskidåkaren Bogdan Matvejich Ivanov, har blivit dödshotad av ryska maffian och hon börjar stalka honom i hopp om en bra story. Tävlingen intensivbevakas av alla media men ändå dröjer det innan man begriper att vitryssen försvunnit ur spåret. Mycket tyder på att han inte längre är i livet – och när polisen finner spår som tyder på att han blivit kallblodigt mördad börjar de tro att Åse Nordenskiöld har med saken att göra.

Hennes sambo Tim märker till sin förskräckelse att Åse också är försvunnen och nu börjar en jakt som leder genom hela landet. Tollström beskriver med snabba skiftningar och i korta kapitel en berättelse om Åses flykt både från polisen och de som vill tysta henne. Spännande … men det är inte är så svårt att räkna ut hur det ska sluta.

På pluskontot finns Tollströms beskrivning av saknad och kärlekslängtan liksom en aningen skarp kritik av könsroller. Ett minus ligger i Åses karaktär, hon blir lite av en oövervinnerlig serietidningshjälte.

Catrine Tollström föddes i Västerås 1968 och bor fortfarande kvar i kommunen – i ett gammalt lantligt skolhus. Där skriver hon omgiven av katt och hund och med en papegoja på axeln.

INGER STRANDBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22