LÖPAREN

Feb 24th, 2010 | By | Category: 2010-1, Recension

Omslag till LöparenAv Pontus Wikner
Gassy 2010

Debutanten Wikner har varit polis, (bland annan på spaningsroteln), taxiförare, snickare, hundförare, jurist, VD, fröförsäljare, driftchef, contracts director, länsassessor, regionchef, pilot med mera. Han har alltså stor erfarenhet att botanisera ur när han nu på eget förlag gett ut kriminalromanen Löparen.

Det kan inte ha varit enbart goda erfarenheter. Bland  romanpoliserna finns skummisar, i Riksbanken likaså och värdedepåer är så illa skötta att man förvånas över att det finns en enda krona kvar i landet.

I bakgrunden finns dessutom Palmemordet, vilket i sig borde verka avskräckande från läsning.

Pontus WiknerMen förskräcks icke. Det här är en inte alls oäven debut. Den är skriven med fart och fläkt och ger i viss mån samma verklighetskänsla som brukar finnas i en viss kriminologiprofessors verk. Men den har samtidigt den brist som brukar finnas hos de flesta debutanter – att hugga över för mycket och inte lita på historiens inneboende bärighet. Det blir lite för mycket av det goda, som i en vilda västernbok av pseudonymen Tom Dutchman.

Dock är skrivglädjen så stor och uppfinningsrikedomen så framträdande att jag vågar tro på att nästa roman av Wikner kommer att bli en mycket saftigare bit att sätta anmälartänderna i.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22