LÖJTNANTEN SOM INTE KOM HEM

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Lennart & Monika Brohed
Slussen 2004

Göran Persson var ”1,75 lång, mager men långt ifrån tunn, ett ansikte som härjats av oväder, sol och vind, markerad haka, rak näsa och blå ögon”. Därmed har man fått en verklig indikation på att boken är fiktion.

Men det är intressant, lokal och bra fiktion om Lysekil där mannen med statsministernamnet är överkonstapel tre år in på 1930-talet. Då var badortslivet hektisk men brukade inte ställa till med större ordningsbekymmer. Men när en prominent stockholmare försvinner och sedan hittas mördad ställs den lilla polisstationens personal på hårda prov.

Makarna Brohed (som också äger Slussens förlag) visar upp en utmärkt förmåga att skildra sitt samhälle i ett historiskt perspektiv. Dessutom är gåtan med mordet och dess rätt vittomfattande konsekvenser skickligt utformad med en spännande och lagom utdragen klimax. En intressant och relativt ovanlig layout med annonser och andra upplysningsbilder ur 30-talets Lysekils-Posten insprängda i texten förhöjer faktiskt romanen.

KERSTIN CARLSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22