LÖGNENS HÖGA PRIS

Sep 21st, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Recension

Omslag till Lögnens höga prisAv Jan Bertoft
Hoi förlag, 2019
ISBN 978-91-7697-086-7, inbunden, 277 sidor
I våras debuterade Jan Bertoft, tillsammans med Håkan Tängnander, med Minnets slutna rum. De hade hållit på att skriva den en längre tid, och när medförfattaren dog fortsatte Jan på egen hand, och efterföljaren är alltså klar redan ett halvår senare.

Det är samma huvudperson, kriminalinspektör Vanja Ek, som nu får ett ärende efter att ha haft det svårt efter händelserna i förra boken.

Nu är miljön en konsumentorganisation, KonsumentMaktNu, vars karismatiske ledare och frontfigur Alf Neidor försvinner, trots att han har många viktiga möten inbokade. Till sist återstår inget annat att anta än att han är död, troligen mördad. Men var finns kroppen?

Hans angrepp på fifflare och oärlig reklam har gett honom fiender men de stora pengarna finns inom läkemedel och livsmedelsproduktion, inte minst kötthantering. Har han upptäckt något där?

Författaren kan konsumentrörelsen, han är generalsekreterare för Sveriges Konsumenter och har varit chefredaktör för Råd och Rön. Men kanske att bokens konsumentorganisation inte helt överensstämmer med författarens vardag.

Läsaren får också följa den unga kommunikationschefen Elsa på organisationen, och finalen blir fylld med action där de båda kvinnorna är i fokus.
Intrigen och upplägget är bra och välfungerande, läser man båda böckerna finns en sammanhållen bild av polisen Vanja och hennes familj, men intrigen i övrigt står för sig själv.

I en prolog och några mellanstick får vi i kursiv läsa skurkarnas tankar, ett grepp som en period varit väldigt vanligt men oftast inte fyller någon oundgänglig funktion för intrigen.

Minsann om inte denna berättelse slår den förra i trovärdighet när det gäller polisutredningens vardag. Vi borde få följa Vanja Ek i kommande utmaningar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jan Bertoft

Jan Bertoft. Foto Linus Meyer

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22