LÖGNAREN

Jan 5th, 2016 | By | Category: 2016-01 jan, Recension

Omslag till LögnarenAv Nora Roberts
The Liar, 2015 (inte The Collector, 2014)
Översatt av Milla Emrén
Albert Bonniers Förlag, 2016
ISBN 978-91-0-015544-5, 467 sidor

På kolofonsidan står att originalets titel är The Collector. Men nog borde det vara The Liar, eftersom det är den boken som översatts. Men det är också det enda felet med boken, Nora Roberts är en utmärkt författare med en hög lägstanivå.

När Shelbys make Richard omkommer i en båtolycka upptäckter hon att hon inte alls kände den man hon trodde sig känna. Det visar sig att han var en lögnare och bedragare och det enda hamn lämnade efter till henne var en mängd skulder. När verkligheten stirrar henne i ansiktet ger hon och treåriga dottern Callie sig av till hemorten Rendezvous Ridge i Tennessee. Där träffar hon den attraktive Griff.

Men det visar sig att alla tycker att det var så bra att Shelby återvände och dessutom ligger inte alla Richards skumraskaffärer i graven.

Den här gången har Roberts skrivit en romantisk spänningsroman där romantiken väger tyngst. Visst finns det spänningsmoment men mest handlar det om hur Shelby upptäcker sitt rätta jag och återanpassar sig till familj och det lokalsamhälle hon naivt nog lämnade när Richard kom in i hennes liv.

Som alltid har Roberts ett rikt och väldefinierat persongalleri och förmågan att beskriva den lilla sydstatshålan på ett varmt sätt utan att karikera. Och jag gillar den resa sydstatsflickan Shelby gör när hon väl fattat att allt det hon och Richard ”ägde” tillsammans egentligen tillhörde någon annan. Nora Roberts berättelse är kanske inte någon roman med nobelprisdjup men den är ett underbart bra sällskap att tillbringa några eskapistiska timmar med.

Större delen av boken (som kanske kunde har kortats lite) går i ganska lugnt tempo men mot slutet ökas farten samtidigt som det börjar bli riktigt farligt för huvudpersonen. Genreblandningen mellan deckare och romantisk roman känns riktigt trevlig och det är bra att det inte hänger kvar några lösa trådar när man kommer till slutet.

Nora Roberts böcker påstås ha sålts i över 400 miljoner exemplar över hela världen, varav närmare tre miljoner bara i Sverige. I USA sägs att det var fjärde sekund säljs en bok som är skriven av henne. Hon har gett ut mer än 200 böcker och hennes romaner kommer ut i 34 länder. Roberts brukar toppa bästsäljarlistorna i hemlandet USA och 182 veckor har hon legat på första plats. Under pseudonymen J.D. Robb ger hon ut lite mer science fiction-betonade spänningsromaner. Hon är född 1950.

BARBRO LINDBORG

Nora Roberts

Nora Roberts. Foto Bruce Wilder

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22