LÖFTET

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Renzo Aneröd
Leopard 2004

Det är lika bra att säga det med en gång. Det här är en bok som jag inte alls gillar, så det är fullt tänkbart att den kommer att få Svenska Deckarakademins debutantpris.

Här vimlar det av nynazister, narkotikamånglare, avklädningsflickor och motorcykelskurkar i en salig röra. Ett gäng människor från Göteborg, vars föräldrar är socialbidragsberoende alkisar, pedofiler och terrorister in spe. De hotas av samhället, här representerat av en sadistisk snut i uniform.

Romanen är en olustig påminnelse om de år på 70-talet då män som Clark Olofsson och andra på ”skuggsidan” framställdes som hjältar. Huvudpersonerna är i stort sett kallhamrade brottslingar – bland annat empatifria torpeder som skoningslöst krossar knäna på folk mot betalning – och deras bakgrund i det svenska samhället skall ha gjort dem sådana.

Automatvapnen knallar och alla tycks knapra Rohypnol. Alltsammans är enbart brutalt, sedan får författaren påstå vad han vill om avsikten. Aneröd är från Göteborg och prisas på fliken av en annan författare från Göteborg.

Det hjälper inte.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22