LJUSET UNDER YTAN

Oct 28th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till Ljuset under ytanAv Stefan Stridh
Louise Bäckelin Förlag, 2019
ISBN 9789177990765, inbunden, 492 sidor

Stefan Stridh är debutant, och definitivt en av årets bästa. Kanske är han så bra att han får Svenska Deckarakademin debutantpris. Det avgörs snart och det finns några olika kandidater, och det här är definitivt en av dem.

Hanna är ensamstående småbarnsmamma med delad vårdnad om sin dotter. Hon drabbas av mystiska attacker, någon vill henne väldigt illa. Jag vill inte berätta om metoderna för att mörda henne, det vore att spoila. Jag kan ändå säga att det är bland det mest ovanliga jag har läst.

Hela intrigen bär spår av Keplersk komplexitet, mysticism och grävande i det allra mörkaste. Hanna är del av en mycket dysfunktionell familj. Både hennes pappa, som betyder mycket för henne, och hennes mamma har stort inflytande på hennes liv och i allra högsta grad i den här boken.

Den andra huvudpersonen är polis och heter John. Han är boende i Stockholm men är inflyttad från Gäddede i mellersta Norrland. Hans norrländska kynne präglar honom men allra helst vill han gå sina egna vägar. Ingen annan polis vill därför arbeta med honom. När han kommer i kontakt med brotten runt Hanna är han den enda som tror på henne, vilket gör att han tvingas bli tjänstledig för att kunna arbeta vidare med fallet. Liksom Hanna har han ett mycket trasigt förhållande bakom sig.

Intrigen har många vändningar och tangerar ofta både fantasy och skräck. Allt kan inte förklaras. Dessutom gör författaren sitt bästa för att villa bort läsaren och det gör han skickligt.

Jag har ändå invändningar; romanen är på tok för lång – minst hundra sidor kunde ha strukits och gjort boken tätare och mer koncentrerat spännande. De mer övernaturliga delarna i boken hade mått bra av att tonas ner och gjorts mer subtila.

Det är ändå väldigt roligt att konstatera att svensk spänningslitteratur inte lider brist på fantastiska arvtagare. En debut som lovar extra mycket.

NISSE SCHERMAN

Stefan Stridh

Stefan Stridh. Foto Andreas Norrefjord

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22