LJUG FÖR MIG

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2005-1, Recension

Av Tony Strong
Tell Me Lies 2003
Översatt av Nils Larsson
Bra Böcker 2005

Strongs första roman på svenska börjar suggestivt med en läkarundersökning av ett våldtäktsoffer. Kvinnan minns ingenting av brottet – hon vaknade i sin säng i London och fann sin väninna död i badrummet och det visar sig att båda utsatts för sexuella övergrepp. Att kvinnan – Ros – inget minns beror på att hon fått i sig en våldtäktsdrog.

Det blir förstås utredning och kvinnan får stort förtroende för kommissarie Thompson, så stort att de inleder ett förhållande. När Thompson påstår att han vet vem den skyldige är vill hon gärna hjälpa honom att få mannen fälld och bestämmer sig för att ljuga och peka ut den misstänkte.

Tony Strong, 47 år gammal, är född i Uganda och skolad i Oxford innan han blev författare på heltid efter en karriär som copywriter. I denna första svenska översättning har han utgått från ett autentiskt fall och han visar att han har fallenhet för att psykologiskt beskriva riskabla passioner och de mekanismer som kan sättas igång aven medveten lögn. Spännande och väl pusslat.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22