LIVVAKTEN Vägen till monarken

Jun 23rd, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till LivvaktenAv Daniel Webb och Anders Johansson
Lind & Co 2012
ISBN 978-91-7461-096-3, 295 sid

Skandaler och konspirationsteorier är livsluft för vissa delar av kvällstidningsjournalistiken. Mycket skrevs om kungen sedan Den motvillige monarken (2010) ”avslöjade” att majestätet hade ett sexualliv som vissa samhällstoppar (läs: Anders Lettström) ville förhindra att allmänheten fick kännedom om. Denna allmänhet tycktes inte bry sig särskilt mycket, utan kungen kunde i lugn och ro vända blad. Nu har Aftonbladets (”Om sanningen ska fram”) Anders Johansson och den gamle gangstern Daniel Webb beslutat sig för att koka en ny soppa på samma gamla spik plus en del andra ingredienser. Receptboken heter Livvakten – Vägen till monarken.

Daniel WebbWebb är en professionell bov som i ett par decennier försörjt sig på olagligheter av olika slag och med hjälp av de bestulnas pengar fått tillträde till de salonger där samhällets toppar frotterar sig med varandra. Om man ska tro på bokens trosvissa credo är det inte stor skillnad på människorna i den översta och den undre världen. Alla skor sig och lurar sina medmänniskor. Någon moral i allmän mening existerar inte hos varken toppdirektörer, medlemmar av kungahuset eller smågangsters. Enligt Webb och Johansson är det svårt att skilja på de kapitalstarka så kallade hederliga människorna och de kriminella elementen, så svårt att polisen tycks ha gett upp försöken att utreda brott som pekar mot vissa människor.

Den största delen av boken beskriver de brott Webb säger sig ha begått och namedroppar de flesta man kan läsa om hos frisören. Men att kungen själv skulle ha gjort det som sägs i Den motvillige monarken vill han inte helt och hållet gå med på. Han anlitades nämligen att ta reda på hur det egentligen förhöll sig.

I ett av kapitlen berättas om det uppmärksammade inbrottet hos Jan Guillou för ett par år sedan då den så kallade Lidingöligan stal både Carl Hamilton-medaljer och värdefulla viner. Enligt Webb/Johansson var vinerna mediokra och medaljerna dunpades i en park i Stockholm, uppgifter som tydligen gjort Guillou gruvligt arg. Därmed har författarparet fått åtminstone en reaktion på boken, förutom en förhandshyllning i TV4.

Denna välklädda liga stal också viner av förre SAS-chefen Jan Carlzon. Dessa lär ha varit bättre. Som synes är det viktiga avslöjanden som förs fram.

I övrigt är jag lite osäker om vilket syfte boken har (utom möjligen att framställa Webb som en intressant person). Kanske vill den vara en Hänt Extra inom hårda pärmar.

Titeln kommer av att Webb ansetts vara livvakt åt Milan Sevo, som påståtts vara Gudfadern i brottets Stockholm.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22