LIVVAKTEN

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Lee Child
Without fail 2002
Översatt av Anders Bellis
B. Wahlströms 2005

Efter att ha plöjt de sex Jack Reacherromaner som kommit ut på svenska på kort tid så är det lite vemodigt att ta farväl av den ”ensamme hämnaren” Reacher. Det finns ju inte fler på svenska – än …

Den sjunde lär vara på väg.

Samtidigt tvingas jag erkänna att Livvakten inte är Childs främsta äventyr.

Reacher är i Atlantic City för han har träffat ett äldre par som lirar jazz och blues på exakt rätt sätt. Men han plockas upp av en elegant dam från Secret Service, som varit förälskad i hans döde bror, och lockas till Washington som rådgivare för att skydda den nyutnämnde vice presidenten vilken utsatts för ett anonymt hot.

Jack Reacher är en ensamvarg, en vagabond eller snarare en luffare, med tretton år som utredare inom militärpolisen bakom sig. Han går sina egna vägar och skipar sin egen rättvisa.

Självklart hittar Reacher med hjälp av förra kollegan Neagley skurkarna till sist. Men det är en ganska lång transportsträcka dit hän. Den Fantomenfigur som Reacher är i fram för allt de första böckerna har mjuknat betydligt.

Nåväl, Lee Child har lovat att tuffa till Reacher i den sjunde boken så den ser jag fram emot.

Och till hans fördelar är onekligen att han skriver amerikansk action med ett öppet europeiskt sinnelag och de fördummande fördomar som ofta florerar i rent amerikanska thrillers finns inte här. Reacher är, om inte helt genomsympatisk, så i varje fall en sådan vän som man gärna skulle ha. Åtminstone om det börjar osa hett.

PER ERIK TELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22