LIVSTID

Oct 23rd, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till livstid

Av Dean Koontz
Life Expectancy 2004
Översatt av Sabina Söderlund
Bra Böcker 2008

Dean Koontz började sin författarbana med att skriva en hel del utmärkta rysare. På senare år har han glidit över mot parapsykologiska skildringar (kanske beroende på att Koontz därhemma hyser anden efter sin avlidna golden retriever Trixie), troligen hyfsade för de övertygade men inte längre lika entusiasmerande för mig. Ett annat drag som inte gör att jag kommer med hyllningar längre är att texterna blivit alltmer pratiga med åren. En del av styltigheten kan dock bero på översättningen, men alldeles säkert är det inte.

Dean koontz och Trixie

Livstid berättar om Jimmy Tock. När huvudpersonen föds ligger farfar på dödsbädden och efter en syn förutsäger han den nye världsmedborgarens födelsetidpunkt, längd, vikt – och fem framtida datum som blir kritiska för Jimmy Tock. Sen dör han.

Det stämmer givetvis. Det inträffar riktigt hemska saker vid dessa tidpunkter och det hjälper inte att farmor och den övriga familjen planerat för ruskigheternas förhindrande.

De har beröringspunkter, fast dessa är lite långsökta. Men en del väl beskrivna familjescener berör. Då och då skiner också Koontz tidigare humor igenom.

Kalifornienbon Koontz lär inte behöva bry sig om vad jag tycker. I världen finns cirka 17 miljoner människor som har motsatt åsikt och köper en av författarens böcker varje år.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22