LIVETS SKIFTNINGAR

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Skönlitterära sällskapet Stockholm Nord
Red: Lennart Högman & Elisabeth Lindfors
Gondolin 2006

Jag gillar noveller och korta berättelser. Då man kan läsa med lite eftertanke och sedan låta det man har läst smälta in, när nattlampan slocknat.

Livets skiftningar av medlemmar i Skönlitterära sällskapet Stockholm Nord är en liten samling med just korta berättelser av väldigt skiftande karaktär. Den gemensamma nämnaren är att det handlar om ganska vanliga människor i det ganska vanliga livet. Boken är också speciell då den har ett klart uttalat syfte att kunna nå fram också till de som har mindre goda kunskaper i svenska, eller lider av dyslexi. Dessutom nämner Lennart Högman i sitt förord de intagna på häkten eller kriminalvårdsanstalter som en särskilt målgrupp för boken.

Gott så.

Jag hoppas att boken når även en bredare publik då den gav mig, varken intern eller dyslektiker, en fin läsupplevelse. Till exempel är jag som den skåning jag är alltid förtjust i Kurt Salomonssons berättelser från den norrländska landsbygden – hans Melonären är inget undantag. Och norrländsk glesbygd gränsar på något märkligt sätt till Österlen och mina egna rötter. Jag kan alltså inte heller motstå Elisabeth Lindfors förtrollande historia om Elnas tangolördag.

Dessa två noveller står i särklass i boken där bland flera andra Lennart Levi berättar ett barndomsminne från Riga, Ivar Lundgren om MFF-aren Sture Mårtensson och en flygande fästning, Kjell E Genberg om hur polisen griper ett förälskat par och Stefan Demert en söt historia om barnboken som inte ville bli läst.

Sammantaget ger boken en god eftersmak. Det som drar ned helhetsintyget är faktiskt författarpresentationerna som jag skulle vilja se mindre pretentiösa och kanske lite – tja, roligare?

PER ERIK TELL

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22