LIVETS & DÖDENS VILLKOR

Nov 25th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Livets & dödens villkorAv Nelinda Bauer
The Facts of Life and Death, 2014
Översättning Leif Janzon
Modenista, 2014
ISBN 978-91-7499-568-8, inbunden, 318 sidor

Inte en deckare, mer en thriller. Det börjar som en deckare: en maskerad man tvingar unga kvinnor att klä av sig och sedan ringa sin mamma, skräckslagna. De två första får löpa efter samtalet, men de senare dödas.

Polisen är förstås i full färd både med att utreda och varna unga kvinnor för att ensamma vara ute om kvällarna.

Poliserna, en erfaren kvinnlig utredare och hennes unge nye assistent, får vi lära känna, men centrum i berättelsen är den tioåriga Ruby, lätt överviktig, lite mobbad i skolan, som bor med sin arbetslösa pappa och sin mamma med övre medelklassbakgrund som nödtorftigt försörjer familjen på hotellrestaurangen i närheten. Det blir mest kvälls- och nattarbete.

Pappa är inte ensam arbetslös. Sedan varvet lades ner är de ganska många, och ett antal av dem träffas en gång i veckan klädda som cowboys. Tyvärr får de ju inte ens ha leksakspistoler, men öl på puben och berätta om cowboyssaker kan de ju.

Ytterligare en huvudperson finns det: naturen och havet, som när stormarna kommer sakta men säkert drar med sig en del av strandkanten, och den är hög. Barnen har hittat ett gammalt ”spökhus” som till hälften står utanför kanten, och med kvisthål i golvet kan man titta ner på hav och strand.

Jag lever med Ruby och lider med henne. Föräldrar, lärare och poliser är mestadels sympatiska och vill henne väl, men småbarn gör ju inte alltid som föräldrarna säger.

Mördaren avslöjas, och det är Ruby som först gör det, och då blir tillvaron allt svårare.

Det är lika mycket en social- och barndomsskildring som en deckare/thriller. Välskrivet, nära personerna, och vi känner den lockande och skrämmande miljön. Inte förvånande att den var en av de nominerade till en av årets bästa översatta (även om Deckarakademin valde Jakthundarna i stället).

Det är inte första gången Belinda Bauers böcker får goda omdömen. Jag ser fram mot fler böcker av henne, och förlaget verkar på hugget för de låter översätta snabbt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Belinda Bauer

Belinda Bauer. Foto Johnny Ring

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22