LIVET ENLIGT HILDY GOOD

Aug 10th, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till Livet enligt Hildy GoodAv Ann Leary
The Good House, 2012
Översättning Yvonne Hjelm
Massolit, 2015
ISBN 978-91-87783-58-6, inbunden, 320 sidor

Bästsäljare i USA och enligt baksidestexten handlar boken om vin, skvaller och småstadsliv. Nåjo, men kanske inte så som man först tror.
Fram till mitten av boken tycker jag att jag är helt fel målgrupp. En lite skruvad feel-good-roman. Sen tar det sig och blir allvarligare. Fast feel good hänger med på slutet.

Huvudperson och den som berättar är fastighetsmäklaren Hildy Good, verksam och uppväxt i en liten stad nära det för häxprocesserna kända Salem, och hon härstammar själv från en av häxorna där. Ibland bra för affärerna, som inte alltid går så lätt. Målgruppen är förmögna personer som vill ha närmare till naturen och då pendlar till jobbet i Boston, ja, alltså männen medan fruarna sysselsätter sig med hästar och andra fritidsverksamheter.

Ann LearyHildy är nykter alkoholist, tvingad till Minnesotamodell-kurs av barn och vänner, och har bara en liten hemlighet för dem: hon dricker en hel del vin  på kvällarna i ensamhet, för hon har ju inga problem alls med alkohol men vill inte oroa dottern för då kanske hon inte får vara tillsammans med sitt älskade barnbarn.

Så säljer hon ett hus till ett par och blir närmare bekant med frun. Efter ett tag delar de på vin.

Resten av handlingen hoppar vi. Det är ett inte oävet porträtt av en småstad med de spänningar som finns mellan dem som växt upp där och de rika inflyttade.

Efter halva boken inte heller ett dåligt porträtt inifrån en allt mindre nykter alkoholists perspektiv. Jag blev motvilligt gripen av Hildys liv och undrade om det skulle sluta som feel bad. Närapå.

På baksidan står det att detta är en underhållande historia utan pekpinnar.

Jovisst, men Hildy demonstrerar själv tydligt hur olika val får olika slags konsekvenser. Och då behövs inga andra pekpinnar.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22