LIV OCH ÖDE

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Recension

Av Vasilij Grossman
Zjisn i sudba 1962
Översatt av Hans Björkegren
Historiska Media 2007

Tillkomsten av denna roman av den sovjetiske författaren och krigskorrespondenten Grossman är minst lika spännande som själva berättelsen. Och den går inte av för hackor den heller. Boken är på nästan 800 sidor och utspelas under andra världskriget, huvudsakligen 1943 och bland annat i Stalingrad.

Liv och öde var Grossmans livsverk, en brett upplagd exposé över livet i Sovjetunionen under kriget och under Stalin. Författaren hoppades på utgivning under det politiska töväder som rådde i början av 1960-talet. Men han hade knappt lämnat manuset till en tidskrift innan redaktören bar iväg bunten till säkerhetstjänsten. Alla exemplar av manuskriptet beslagtogs, liksom alla anteckningar, karbonpapper och till och med skrivmaskinens färgband.

Man kan nästan förstå regimens paranoia eftersom det är denna mentalitet som författaren beskriver. Det hjälper inte vilka hjältedåd eller konstruktiva beslut som vanliga människor åstadkommer, vid minsta avvikelse från den politiska linjen ligger man ändå risigt till.

Och Grossman avviker, minst sagt, trots att han är en realist i Tolstojs anda. Att jämföra kommunismen och nazismen och dra slutsatsen att olikheterna är få måste ha gett dåtidens politruker hjärtsnörp. Detta är en övebyggnad som inte ens Ohly skulle tåla 60 år senare. Kanske inte heller att romanens tema – som jag fattar det – handlar om godhet i en ond tid.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22