LIV I ÖVERFLÖD

Oct 25th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Liv i överflödAv Kristina Appelqvist
Alfabeta 2011
ISBN 9789150113495, Inbunden, 352 sidor

För er som är favoriserar gamla engelska deckare och för er som sätter stort värde på Maria Langs böcker är Kristina Appelqvist svaret på er längtan. Hon skriver gammeldags kriminalromaner med lagom lite blod och våld. Hon beskriver hellre relationer och spänningar mellan bokens karaktärer. Och det gör hon intressant och underhållande.

Självklart finns det klassiska ingredienser i hennes anrättning. Ett tvillingpar, där en av dem blir mördad öppnar ju naturligtvis upp för många spekulationer. När hon dessutom har förlagt handlingen i högskolemiljö får man ännu fler associationer till engelsk kriminallitteratur och till Maria Lang. Det är något med den miljön som automatiskt skapar mordiska förväntningar. Att där också finns en arvstvist och en maktkamp om en ny tjänst är närmast självklart.

Boken börjar med en möhippa som slutar med att de hittar en mördad tvilling på Östgöta Universitet i Skövde. En stående huvudperson i Appelqvists böcker är rektorn på universitetet Emma Lundgren. Numera har hon gift sig med sin polis Filip Alexandersson. Det underlättar för författaren när hon blandar in Emma i olika mordhistorier.

Denna gång får inte Filip hand om fallet. Han sätts istället att utreda ett gammalt försvinnande. Naturligtvis korsas de båda fallen. Så är det bara i sådana här böcker, och så ska det vara. Vi får därför följa andra poliser lite närmare. Urban som blir utredningsledare och den höggravida Marie. Det är bra att persongalleriet breddas och djupnar.

För det är ju så att Kristina Appelqvist har hittat en lucka i den breda svenska deckarutgivningen. Hon tar oss tillbaka till 50- och 60-talets stil, och det ska hon naturligtvis fortsätta med.

NISSE SCHERMAN

Kristina Appelqvist

Kristina Appelqvist. Foto Janne Andersson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22