LIV ELLER DÖD

Jul 4th, 2017 | By | Category: 2017-07 juli, Recension

Omslag till Liv eller dödAv Michael Robotham
Life or Death,
Översättning Mia Gahne
Lind & Co, 2017
ISBN 978-91-7461-716-0, inbumnden, 484 sidor

Audie Palmer har bara en enda dag kvar av sitt 10-åriga straff i ett av Texas värsta fängelser. Han har erkänt och dömts för väpnat rån med flera döda och stöld av 7 miljoner dollar. Han genomför en fantastisk flykt – värdig greven av Monte-Cristo – just innan han ska släppas ut. Varför? Han har ju bara en dag kvar!

Den gåtan får sitt svar först i det dramatiska slutet. Innan dess får läsaren bit för bit lära känna Audie, en tålmodig, hemlighetsfull, uppfinningsrik och närmast änglalik man. Hans liv före rånet skildras i preteritum och under flykten i presens, vilket skapar en intressant rytm i händelseflödet. Nu och då flätas skickligt samman. Han jagas märkligt nog av flera: sheriffen, som tog honom efter rånet, en hög politiker, som släpper lös Audies cellkamrat och enda vän och FBI skickar en ung kvinnlig agent för att på avstånd bevaka detta märkliga fall. Varför rymmer han och vart tog de 7 miljonerna vägen?

Audies mål med flykten blir en lång resa genom Texas, det är som en road-movie med motell och lite kärlek men mest med många dramatiska och våldsamma turer. Det är mycket grovt och ganska mekaniskt våld med vapen av olika slag och stenhårda knytnävar, tillika värsta språket i dialoger män emellan. Måste dock erkännas att, när man väl blir klar över nu och då, så klarar författaren av att växelvis skapa en rejäl spänning i jakten genom den jagades och de jagandes motiv. Alla har nämligen olika motiv, de flesta privata och givetvis skumma. Berättelsen är upplagd och upplevs för mitt inre öga som en TV-serie, som jag förresten gärna skulle se.

Michael Robotham är född 1960 i Australien och har skrivit ett antal thrillers. På svenska har hittills före Liv eller död endast Nattfärjan, 2008, utkommit. För Liv eller död tilldelades han 2015 Crime Writers Associations Gold Dagger.

BERIT ENGDAHL

Michael Robotham

Michael Robotham. Foto Tony Mott

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22