LIV EFTER LIV

Feb 12th, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till Liv efter livAv Kate Atkinson
Life After Life, 2013
Översatt av Anna Strandberg
Massolit Förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-23-4, 544 sidor

Allt börjar att Ursula Todd försöker mörda Adolf Hitler med sin fars revolver på ett kafé i München år 1930 varvid livvakternas vapen genast riktas mot henne. Omedelbart förflyttas vi till ett England där en flicka föds under ett våldsamt snöoväder år 1910. Tösen dör omedelbart efter födseln innan hon blir döpt till Ursula Todd. Samma år under en lika kall vinterdag föds Ursula Todd med ett ljudligt primalskrik och därmed börjar ett ovanligt liv, alltid med döden runt knuten men med höga framtidsutsikter. Och märkliga, ibland fruktansvärda, öden.

Kate AtkinsonKate Atkinson har åstadkommit en fascinerande roman som både kan kallas science fiction och historiefiction i G. G. Wells anda och visar samtidigt hur en lekfull författare kan manipulera både tids-, livs- och dödsaspekter och sin huvudperson.

Här finns en gripande skildring av hur krig påverkar människor, både de som hamnat som spelbrickor på marken och i luften, och de som uthärdar bomberna under Blitzen. Här syns tecken på klasskritik. Samtidigt finns där det underliggande mystiska som har drag av reinkarnation när Ursula fortsätter att dö i omgångar.

Man får sig också 1900-talshistorien till livs både i stort och smått där episoder griper in i varandra, där historier – och personer – flyter in i ny skepnad. Storyn är så klyftigt konstruerad att man emellanåt hisnar, men nästan alltid med ett leende på läpparna.

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22