LIV

Sep 18th, 2016 | By | Category: 2016-09 sep, Recension

Omslag till LivAv Mikaela Bley
Lind & Co, 2016
ISBN 9789174616125, inbunden, 463 sidor

I Mikaela Bleys andra kriminalroman får läsarna åter träffa den tilltufsade och lite egna kriminalreportern från TV 4, Ellen Tamm. Hon har psykiska problem efter strapatserna i den första boken Lykke. En bok som har sålts till elva länder. Författaren verkar ha specialiserat sig på förhållanden där barn och kvinnor far illa.

Ellen beger sig till sitt föräldrahem i Sörmland för att få en nystart. Det är ett stort gods hon kommer till, där hennes mamma huserar. Dess två är inte på helt samma våglängd och gnabbas mest. Det var ändå där allt började. På en plats som Ellen har speciella och förträngda minnen från. Hon har en traumatisk händelse att bearbeta, sin egen tvillingsysters död när de var åtta år gamla.

Samtidigt begås ett våldsamt mord i trakten, en kvinna hittas död. Ellen kan inte låta bli fallet och lyckas övertyga sin arbetsgivare att hon ska få rapportera om det, trots att hon egentligen är sjukskriven. Hon ger sin vana trogen mer än allt för att dels berätta i TV och dels för att lösa mordgåtan. Hon rör upp damm och blir hotad bl a av ett gäng barn som är mer än otrevliga. De går också till handgripligheter.

Ellen möter även vänner från skolan och blir uppvaktad av en gammal beundrare som inte verkar ha rent mjöl i påsen. Historien vävs ihop på flera sätt och det blir egentligen ganska osannolikt till sist. Det mesta kretsar kring en familj som lever på ett synnerligen annorlunda sätt, jag kan tyvärr inte avslöja mer.

Grundintrigen är lite för spretig och personerna får aldrig sin egentliga karaktär. Jag blir aldrig riktigt på det klara med vad var och en är och står för. Mikaela Bley skriver habilt och det blir emellanåt ganska spännande. Den familjerelaterade skildringen är originell och kanske till och med ny i deckarsammanhang, men det bästa är ändå hennes påtagliga omsorg om människor som far illa.

NISSE SCHERMAN

Mikaela Bley

Mikaela Bley. Foto Michel Widenius

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22