LITA INTE PÅ GRYNINGEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Recension

av Sören Bondeson
Gedins 1994

Mord, människosmuggling, stulna militära hemligheter, tavelstölder, misshandel: det här är bara en bråkdel av vad man får ta del av i Sören Bondesons debutroman. Kanske blir det lite väl mycket för att historien ska kännas trovärdiga, men stundtals är boken ganska spännande.

Bokens huvudperson heter Frank och är bosatt i Stockholm. Han är en diversearbetare som då och då sysslar med mindre seriösa verksamheter, som t.ex. människosmuggling. En resväska som av misstag blivit förväxlad med en likadan väska, startar en febril jakt på Frank av personer från den undre världen. Många av Franks vänner råkar illa ut under jakten och hans flickvän Vivecka, som han är så förälskad i, blir mördad. Frank kan inte lita på någon, polisen tror inte på hans förklaringar, och slutet… ja, det blir något att fundera på.

Brott föder bevisligen ofta nya brott. Men historien hade vunnit på om författaren hade varit lite mer återhållsam. I stället har han försökt klämma in nästan all typ av brottslig verksamhet som finns, i en och samma bok, vilket kan kännas en aning påfrestande.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22