LINEUP

Aug 4th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till LineupAv Jonas Terning
Forum 2013
ISBN 978-91-37-13996-8, inb, 400 sid

“Sveriges första surfroman” står det på omslaget. Säkert är det så, och säkert är att författaren kan surfa. Dessutom kan han mestadels också beskriva hur man lär sig surfa och hur det känns när vågorna bär en.

Fast jag har ändå ingen lust att lära mig, men skyller på åldern.

Det handlar mest om surfning, och om knarkande och knarkförsäljning. Också där kan författaren göra trovärdiga beskrivningar. Lineup är dock inte termen för kokainlinan utan för den startpunkt där surfaren väntar på vågen. Fast visst blir det kokalinor också mot slutet.

Allra mest är det dock en skildring av en vilsen ung mans liv, förhoppningar och (brist på) framtidsdrömmar. Jonatan lämnar Sverige efter lumpen och sviken av flickvännen och bästa kompisen. Han kommer till Sydney, till Manly beach, ett surfarparadis. Första försöket blir inte lyckat, men leder till att han får jobb på platsens ledande bar och restaurang. Träffar en tjej, skaffar ett hyresrum där det visar sig att tjejen också bor. Där finns också en surfarexpert som lär upp honom. Där finns också hyresvärden som främst ägnar sig åt langning av cannabis och diverse piller.

Hans diskplockarjobb är inte så lönsamt. Knarkhandel är det däremot, och han drömmer om pengar så att  han och tjejen kan köpa fin lägenhet och skaffa ett liv tillsammans. Så enkelt är det förstås inte.

Alltså ingen deckare, och inte heller en thriller, trots våldsamheter, hot och knarkhandel. En utvecklingsroman där en ung man under ett år ute i världen lär sig saker om sig själv. Och lär sig surfa.

I delar blir det lite långrandigt, i mitten av boken, men som i en grekisk tragedi ser vi läsare hur katastrofen närmar sig. En furiös final, på flera sätt. Och slutet kan tolkas på olika sätt. En fin debut.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jonas Terning

Jonas Terning. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22