LIMPOPOS AKADEMI FÖR PRIVATDETEKTIVER

Feb 4th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till Limpopos akademi for privatdetektiverAv Alexander McCall Smith
The Limpopo Academy Of Private Detection: The No.1 Ladies’ Detective Agency 2012
Översatt av Yvonne Hjelm
Damm 2013
ISBN 978-91-7351-935-9, 288 sid

Detta är den trettonde boken i McCall Smiths populära och mycket oblodiga serie om Mma Precious Ramotswe och hennes detektivbyrå i Botswana. Här är det ont om blodiga kroppar och tekniska beskrivningar av polisarbete. Däremot finns mycket glädje, inte minst nu när Mma Ramotswe är lyckligt nygift med mr J. L. B. Marekoni och samarbetar bra med sin assistent (nå, adjungerad detektiv, då), den lite näbbiga men ack så godhjärtade Mma Makutsi.

I de tidigare böckerna har Mma Ramotswe ofta anlitat boken “The Principles of Private Detection” av Clovis Anderson och här får hon äntligen träffa författaren och får till och med hjälp av honom personligen med att lösa ett fall.

Alexander McCall SmithLivet i staden Gaborone i Botswana är inte det minsta stressigt och detta beskriver McCall Smith med viss glimt i ögat. Men brott förekommer (här handlar det bland annat om en skum styrelseledamot för ett barnhem) och även i detta afrikanska land har man känningar av den ekonomiska krisen.

Alla beundrare av långserien Damernas Detektivbyrå kommer att känna sig hemmastadda med bok nummer tretton. Smith avviker inte det minsta från sitt vinnande koncept. Och Mma Ramotswe med kollega tar som vanligt hem spelet, till och med i umgänget med Clive Anderson vars utredningsmanual de kan utantill.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22