LIEMANNEN

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Bo R. Holmberg
AlabetaAnamma 2002

Detta är den historiska kriminalroman som i år vann priset Flintyxan, och den är så bra att knappast någon – inte ens de få konkurrenterna – kan motsätta sig utmärkelsen. Det handlar om överlagda mord i 1840-talets Ångermanland, en trakt som Holmberg kan väl och har skrivit om förr. Det är en osofistikerad och grym tid med fattigdom, elände och den som kliver över lagens råmärken kan räkna med att bli ett huvud kortare.

Holmberg har gjort något ganska oväntat: han för in seriemördarberättandets element i en tid som saknade sådana brottslingar. Samtidigt gör han detta på ett, vad jag kan förstå, tidsmässigt korrekt sätt. Länsman Harald Morell, mannen som jagar mördaren, är en komplicerad människa som inte enbart är uppfylld av sitt yrkes tvång och detta gör romanen till något mer än enbart en mordhistoria med hopp om en lösning.

Stilmässigt är sig Holberg lik. Han har skrivit många böcker före denna. En stor del av dem är historiska berättelser som visar att författaren är en man som kan det där med att gräva där han står.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22