LEWISMANNEN

Dec 29th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till LewismannenAv Peter May
The Lewis Man, 2014
Översättning Charlotte Hjukström
Modernista, 2014
ISBN 978-91-7499-578-7, inbunden, 304 sidor

Förra året kom deckardebuten Svarthuset, och detta är del två i en tänkt trilogi. Det handlar om livet (och döden) på öarna i yttre Hebriderna, främst Lewis. När de boende ger sig ut för att ta upp torv, en viktig energikälla på öarna, hittas en välbevarad kropp. Sådana lik kan bevaras i många hundra år, och det är först när obducenten och experten på mosslik ser en modern kirurgisk platta i huvudet som man inser att detta är ett mord som skedde för ungefär 50 år sedan.

Så kommer modern dna-teknik till hjälp, och plötsligt finner man släktskap med en äldre man, Tormod, som alla närstånde vet inte har några släktingar. Att fråga honom själv är inte lätt, han är ganska dement.

Men han minns, vilket vi läsare får följa i ungefär vartannat kapitel. Där avslöjas Storbritanniens och Skottlands skamliga socialhistoria, hur föräldralösa barn, och andra omhändertagna barn, sattes i barnhem med tyrannisk personal. Och särskilt svårt var det för de katolska barnen, för efter ett tag kom präster och skickade dem vidare.

I de andra kapitlen följer vi huvudpersonen från förra boken, Fin Macleod, som just skilt sig och sagt upp sig från polisen i Edinburgh, och nu försöker finna nytt fotfäste i sina föräldrars ruin till hus. Han renoverar, och börjar hjälpa till med att undersöka Tormods bakgrund. För denne är far till kvinnan som han en gång älskade, och fortfarande älskar, och som fött hans son.

Det är alltså en deckare med många bottnar. Och mest är det en skildring av det hårda livet på öarna, hårda förr och ofta lika hårda nu, med flyttande befolkning, sträng religiositet, vindpinat väder.

Det finns en liten karta i boken, men jag fann Google Maps till hjälp att förstå hur det ser ut på ögruppen.

I förra boken var det en gammal sedvänja som var navet i vad som hände, i denna är det de sociala förhållandena förr och nu. Vi lär också känna de olika personerna. Skildringen av öarna, deras liv och personerna är den stora behållningen, och då är ändå själva mordgåtan en av de bättre.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter May

Peter May. Foto Geraint Lewis

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22