LEWIS WINTER MÅSTE DÖ

Feb 26th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till Lewis Winter måste döAv Malcolm Mackay
The Necessary Death of Lewis Winter
Översatt av Gabriel Setterberg
Minotaur 2013
ISBN 9185419796, inb, 251 sid

Calum MacLean är yrkesmördare. Han är 29 år. Han har tagit livet av Glasgowbor i nästan tio år. I hundra textsidor förbereder han mordet på Lewis Winter. Vi får följa hans tankegångar hur mordet skall ske – perfekt. Ingenting får fallera. Allt måste vara proffsigt.

Sen dyker ett antal andra personer upp, mer eller mindre kriminella. Polisen tar tag i mordet men inte mördaren.

Därefter skall en annan yrkesmördare ta livet av Calum. Då är det femton sidor kvar av boken.

Malcolm MackayJag har alltid tyckt att förlaget Minotaur varit en garant för god kriminallitteratur. Men den här gången ställer jag mig frågande. Mycket frågande.

Olle Carle, signaturen Cello, döpte en av sina böcker till Lätta tankar som lättat ankar. Det är precis vad det handlar om här. Calums funderingar under hundra sidor verkar kanske mer av en intellektuellt begränsad författare som tror sig leva in i en brottslings skalle. Så töntiga funderingar om hur mordet skall gå till och tankar om perfektion borde bättre passa in i en ungdomsdeckare som har en publik som gått i den svenska skolan, den utan krav vare sig på logik eller läsförståelse.

Nej, bättre kan ni Minotaur. Det vet jag av erfarenhet.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22