LEVANDE CHARADER och TIGGARENS GÅVA

May 26th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till Levande charaderLevande charader
Av Ulf Bjereld och Marie Demker
Hjalmarson & Högberg, 2019
ISBN 9789198433593, 263 sidor

Omslag till Tiggarens gåvaTiggarens gåva
Av Ulf Bjereld och Marie Demker
Hjalmarson & Högberg, 2022
ISBN 9789198670660, 230 sidor

Med dessa böcker vill de två statsvetarprofessorerna, Ulf Bjereld och Marie Demker, i kriminalromanens form skildra aktuella samhällsproblem kan vi läsa i omslagstexten till den första romanen. Och det är ju många deckarförfattare som har den ambitionen. Här är det en kvinnlig frilansjournalist, Daphne Rosén, som fungerar som ett slags ofrivillig problemlösare i olika kulturella miljöer. Konsthistoria, Eva Bonnier och Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm kan sammanfattas som miljön i Levande charader medan litteraturhistoria, Victor Hugo och Maraiskvarteren i Paris utgör miljön i Tiggarens gåva.

Böckerna avslutas med en förteckning på omkring 15 sidor som presenterar verkliga personer som har betydelse eller nämns i respektive roman. Jag funderar på om Bjereld och Demker tänker sig att dessa två romaner ska fungera som kurslitteratur för unga statsvetarstudenter som ska bekanta sig med området kulturstudier för att få insikter i diverse samhällsproblem som är aktuella idag och har en lång historia. Jag hoppas att författarna stryker sådana förteckningar i eventuellt kommande kriminalromaner och i stället lägger mer kraft på att fördjupa skildringen av Daphne Rosén, hennes liv och gärningar.

BIRGITTA NEY

Ulf Bjereld och Marie Demker

Ulf Bjereld och Marie Demker

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22