LEVA UTAN SKUGGA

Aug 1st, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Leva utan skuggaAv Sofie Trinh Johansson
Mörkersdottir Förlag, 2017
ISBN 978-91-7599-093-4, 389 sidor

Det är märkliga saker när en trend uppstår. Det dyker upp en bok där spöken och onda andar (eller varelser ur gammal mytologi) ansätter människor. Gärna sådana med särskilda förmågor, de är synska eller kanske trollkunniga. Kort därefter blir min recensionshylla fylld av romaner med likartat innehåll. Jag är övertygad om att författarna kommit på dessa inslag samtidigt. Men varifrån kommer tanken och hur kan den drabba så många skrivande människor samtidigt? Något för forskningen att ta itu med?

Sofie Trinh JohanssonSofie Trinh Johansson är en av dessa författare. Efter sin trilogi Halvblodsserien (fantasy med Twilight-liknande handling) kommer hon nu med första delen i serien om Aisha Sabah, en kvinna som efter en tragisk och strulig barndom, där hon i en trafikolycka förlorat sin tvillingsyster, hamnar på det mystiska och slottsliknande behandlingshemmet Skygge som också är en internatskola där det vistas ungdomar med övernaturliga gåvor.

Människor börjar dö och Aisha, som är en icketroende muslim från Mellanöstern,  inser att hon kan stå på tur när det visar sig att kamraterna på hemmet har drag av återuppståndna andar, vampyrer och varulvar.

Varbergsbon Sofie Trinh Johansson (född 1986) skriver väl, spännande och påhittigt och har hittat en protagonist som skiljer sig från de flesta som befolkar fantasyvärlden. Hon är inte precis någon novis på parnassen. Debuten skedde 2011 med den historiska romanen Vatten och salt och detta år kom också boken Halvblod som var den första delen i Halvblodstrilogin. Den romanen följdes upp med Vingar av glas (2012) och Leva älska brinna dö (2013).

ÅSA PETTERSSON

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22