LEONA. UTAN MÄNSKLIGT VÄRDE

Aug 26th, 2017 | By | Category: 2017-08 aug, Recension

Omslag till Leona. Utan mänskligt värdeAv Jenny Rogneby
Wahlström & Widstrand, 2017
ISBN 9789146233572, inbunden, 336 sidor

Den tredje boken om Leona fortsätter den utstakade vägen. Leona är polisen med dubbla agendor. Dels är hon en av landets skickligaste poliser, men samtidigt är hon spelberoende och kan begå i princip vilka brott som helst bara de är tillräckligt vinstgivande.

Karaktären är fascinerande att följa, även om jag tycker att det kan bli lite upprepning när hon fortsätter och fortsätter med sin verksamhet. Nu arbetar hon på egen hand, istället för som i den förra boken utbilda brottslingar till att bli hennes medhjälpare. Även om hon inte åker fast når hon aldrig ända fram, det perfekta brottet är till sist inte perfekt. Hur det går här ska jag naturligtvis inte avslöja.

En kvinna blir påkörd av Arlanda Express. Det som verkar vara ett självmord ändras till mord när man upptäcker att hon just opererat bort en njure – och det inte på något känt sjukhus. Fler personer hittas blodiga och nyopererade i Stockholm. Leona får hand om fallet som visar sig ha nära kopplingar till hennes tidigare liv. Samtidigt jagar hon chanser att tillskansa sig pengar på olaglig väg.

Organhandel är med all rätt ett aktuellt ämne, men på intet sätt nytt i kriminalromaner. Jenny Rogneby har ändå lyckats skriva en spännande bladvändare om problemet. Läsaren drivs fram emot den slutliga uppgörelsen. Det är på intet sätt givet hur det ska sluta.

Som den polis hon är förutsätter jag att boken är korrekt i sådana delar. Naturligtvis har hon anpassat intrigen för att få ett spännande flyt. Det är just det hon är allra bäst på. Jag saknar dock den lilla humoristiska touch som fanns i del två, och dessutom är jag inte riktigt förtjust i att tillfälligheter får ett alltför stort utrymme.

Vill man ha spänning kan man med tillförsikt välja Jenny Rognebys böcker. Hon levererar det man förväntar sig av en polisthriller. En färgstark huvudperson, lite action, lite våld och hemskheter och en nagelbitarintrig.

NISSE SCHERMAN

Jenny Rogneby

Jenny Rogneby. Foto Mikael Eriksson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22