LEONA: UR ASKA I ELD

Apr 20th, 2019 | By | Category: 2019-04 apr, Recension

Omslag till Leona: Ur aska i eldAv Jenny Rogneby
Wahlström & Widstrand, 2019
ISBN 9789146235026, inbunden, 343 sidor

Jenny Rognebys hjälte Leona Lindberg är en opålitlig sådan. Hon är förvisso en alldeles förträfflig polis, även om hon gärna utreder ensam och på sitt eget speciella sätt. Men hon jagar också lätta pengar och hon har få skrupler. Emellanåt och ganska oväntat skymtar det fram mänskliga känslor. I den här boken blommar det lite kärlek, eller är det något annat? Men samtidigt har hon ett stort rättvisepatos, hon är m a o extremt komplex.

Att hon inte har åkt fast eller har fått sparken är hittills en stor gåta, men för bokseriens skull får hon gärna klara sig ett tag till.

Men är det mord eller självmord det handlar om i den här boken? Först på Skeppsholmen och sedan på Stockholms Central sätter ett antal ungdomar eld på sig själva och brinner till döds. Ligger det någon drivande kraft bakom eller har de fattat detta slutgiltiga beslut själva?

Leona leder utredningen och har som vanligt dubbla lojaliteter. Samtidigt försöker hon få en man som suttit länge i fängelset frigiven för att på det sättet dela hans skadeståndspengar. Hon har svårt att få med honom på projektet vilket bara ökar hennes frustration.

Jenny Rogneby är kriminolog och har förmågan att använda sina kunskaper när hon bygger intrikata intriger. Där finns bokens sannolikhet, medan det blir mer fantasier när det kommer till Leonas utsvävningar. Som sagt, hur länge ska hon få hålla på? Trots hennes olagligheter kan man inte låta bli att hålla tummarna för henne.

Det är spännande, det är välskrivet, det är bra underhållning. Författaren befäster sin ställning som en av de mer framstående i genren. Med en god historia och en annorlunda men fängslande huvudperson kommer man långt.

NISSE SCHERMAN

Jenny Ronneby

Jenny Ronneby. Foto Mikael Eriksson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22