LENINS REVBEN UNDER KORNHAMNSTORG

Mar 11th, 2013 | By | Category: 2013-03 mars, Recension

Omslag till Lenins revbenAv Täppas Fogelberg
Bakhåll 2013
ISBN 978-91-7742-379-9, dansk band, 239 sid

Täppas Fogelberg är älskad eller avskydd som programledare i radions Ring P1. Han skriver kåserier i veckotidning, har en rad böcker bakom sig, och ger sig med den här boken in i skrönans form. Men hans huvudperson är också en Lisbet Salander-klon, stark, smart, lite utanför samhället och inte främmande för datorer.

Förlaget har satt ”Kriminaldrama” på omslaget. Nja, visst är det synnerligen kriminellt, det som utspelar sig under Kornhamnstorg, men sannolikheten för att det skulle ha någon verklig bäring på dagens Sverige är låg.

Där under torget finns nämligen en jättelik konferensavdelning där de mest högerextrema samlas och planerar att ta över makten i Sverige. Jo, visst finns det högerextrema krafter, och visst kan de tänkas samlas och konspirera, men med tanke på hur underminerad Stockholm är av tunnlar, avlopp, el, fjärrvärme etc är Kornhamnstorg och Gamla stans tunnelbanestation inte rätta platsen för denna typ av underjordisk verksamhet.

Täppas FogelbergDet vet förstås Täppas, som bor i Gamla stan. Och det spelar ju alls ingen roll för berättelsen, men kriminaldrama retar jag mig på. Nutidsskröna, burlesk, dystopi med knorr, rövarhistoria – det finns många andra beteckningar som inte lurar den som är på jakt efter deckare. På baksidan skriver dock förlaget mer korrekt “en hejdlös äventyrsberättelse”.

Fast ser man författarnamnet kanske man förstår ändå.

Grundhistorien: huvudpersonen, den från polisskolan utkastade Anna Andersson, som trots namnet är invandrarbarn, blir det enda överlevande vittnet till en väldig explosion vid Kornhamnstorg. När hon förhörs i sjukhuset av en polis börjar hennes liv komma i fara. Med hjälp av sin snälle pojkvän och ett par nyfunna vänner, en transa och en hårdför kvinna som driver djurkrematorium, börjar hon spana och upptäcker konspirationen. Ett viktigt inslag är Lenins revben som ska ge kraft åt upproret.

Våra hjältar undkommer gång efter gång döden. En rysk oligark med privat ubåt spelar en viktig roll. Naturligtvis räddar våra hjältar landet.

Låter det lockande?

Helt OK som underhållning, inte som samhällssatir (alltför grov). Täppas grundinställning är sympatisk, och han skriver lättläst, och behagligt långt.

Kanske kan han utveckla sin hjältar i kommande verk.

Till sist bara en privat sidokommentar: Jag retar mig ständigt på det felaktiga användandet av termen epicentrum när tidningar helt enkelt menar centrum. Epicentrum är facktermen för den plats på jordytan som ligger precis ovanför en jordbävnings centrum långt där nere.

Här kan man ju faktiskt godkänna Kornhamnstorg som konspirationens epicentrum för själva centrum ligger ju därunder…

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22