LEK MED DÖDEN 3 mordhistorier

Mar 28th, 2011 | By | Category: 2011-3 mars, Recension

Omslag till Lek med dödenAv Helena Sigander, Ulla Trenter och Bertil Falk
LL-förlaget 2011
ISBN: 9789170533358, 114 sidor, pocket

Denna lilla volym av tre medlemmar i den lilla författarföreningen Novellmästarna, ett namn som jag uppfattar som en ironisk släng, handlar om kvinnor som mördar och alla förövarna tycker sig ha ett gott eller åtminstone godtagbart motiv för sina dåd.

Siganders historia, som gett samlingen dess namn, om en kvinna som som utnyttjar sin kluriga men på andra sätt svagsinta ”halvsyster” att utföra mordet, är väl i stort en bagatell, men för sin målgrupp utförd på ett konsekvent sätt. Knorren på slutet finns också.

Trenters berättelse Mannen i källaren som handlar om gamlingars skräck inför eventuella brott i ett område som annars verkar fridfullt har en hotfull underton. Den är väl skriven och Trenter har skrivit andra noveller i samma anda, vilket gör att den är igenkännlig i både intrig och anda. Den har gett upphov till den lilla bokens omslag, som, likt många andra omslagsbilder till serien som LL gett ut av föreningen, inte är direkt minnesvärd.

Falk har skrivit Trädgårdssaxen som utspelar sig i London och är en liten mardrömshistoria med sina rötter i sagan om Pelle Snusk eller den tyska skämtserien Max und Moritz. Författaren turnerar historien väl.

Alla tre författarna har lagt sig vinn om att anpassa sina berättelser till det format som LL-förlaget kräver eftersom de vänder sig till lässvaga kunder. Det gör att böckerna fått drag av poesisamlingar (rimlösa, bevars) men faktum är att de här novellerna gott kan läsas av alla. Ja, man måste kanske räkna bort de personer som sitter och väljer årets Nobelprisvinnare i litteratur.

PER MAGNUSSON

Helena Sigander

Helena Sigander

Ulla Trenter

Ulla Trenter

Bertil Falk och Indira Gandhi

Bertil Falk och Indira Gandhi

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22