LEGENDEN PENDRAGON

Feb 1st, 2011 | By | Category: 2011-2 februari, Recension

Omslag till Legenden PendragonAv Antal Szerb
A pendragon Legenda 1934
Översättning Susanna Fahlström
Sivart förlag 2010

Boken utspelar sig i England på 1930-talet. På ett slott i Wales härskar den artonde earlen av Gwynedd, en man med många ockulta insikter och intressen. Som exempel utför han hemliga egendomliga djurexperiment i syfte att bevisa släkten Pendragons urgamla valspråk: Jag tror på kroppens återuppståndelse.

Till denne man och detta slott kommer, genom en serie av märkliga sammanträffanden och omständigheter, en ungersk yngling, som forskar i allt som rör 1600-talets engelska mystiska sällskap, särskilt de s.k. rosenkreutzarna, de som drömde om att göra guld, skapa liv, hitta en enda medicin för alla sjukdomar med mera. En attraktiv ung kvinna lockar också vår unge hjälte, som drabbas de mest fasanfulla och märkliga upplevelser.

Frågorna tornar upp sig: Vem är ryttaren utan huvud, vad finns i den gamla förfallna ödeborgen, där det ibland syns ljus i tornrummet och hur öppnas ingången till underjorden vid stenen med det inhuggna rosenkorset? Turerna är många och den unge Janós klarar av sina äventyr med ett nödrop…

Antal SzerbBoken är en ”minor classic” i Ungern och blev en succé redan när den kom ut 1934. Författaren, litteraturhistoriker och skribent, hade tillbringat ett år i London i början på 1930-talet och inspirerades att skriva denna både festliga och rysliga historia, klart inspirerad av den engelska gotiska skräckromanen men och av humorister som Wodehouse och Jerome K. Jerome (Tre män i en båt).

Berättelsen är en härlig blandning av klassiska ingredienser i en spänningsroman, ett slott, ett arv, en fruktansvärd hemlighet, en rejäl dos ockultism och ond bråd död.

Översättaren Susanna Fahlström avslutar boken med en biografi över den begåvade författaren, som gick ett tragiskt öde till mötes i slutet av andra världskriget.

BERIT ENGDAHL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22