LEGENDEN OM MORWHAYLE Häxmästaren

Jul 22nd, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till HäxmästarenAv Peter Bergting
Illustratör Peter Bergting
Bokförlaget Semic 2011
ISBN 9789155257187

Legenden om Morwhayle är en bokserie av Peter Bergting. Handlingen utspelar sig i världen Arzakkali och i staden Morwhayle. Omslag, kartor och illustrationer är signerade Peter Bergting också. (Peter Bergting är känd illustratör och serieskapare). Första boken, Häxmästaren, utkom försommaren 2011 och är del ett i en trilogi.

Här finns alla attribut av en klassisk fantasy. Det är mystiska kartor, magiska svärd, drakar, svart magi, vit magi, varulvar, portaler och strider på liv och död. Arteil och Malda Krill är tvillingar, men som små skildes de åt. Jag fick det inte klart för mig varför. Deras fader är en ärkemagiker och före detta medlem av Rådet. Han uppfostrade Arteil ensam eftersom deras mor dog. Det är tveksamt om Ateil vet allt om sin pappas identitet, eller gör han det? Arteil vill hitta sin syster men det är många hinder i vägen. Kanske hittar Malda Arteil i del två? Vart tar häxmästaren vägen i lådan? Eller är det bara kraniet av häxmästaren som lever?

Ett rikt uppslagsverk kring alla huvudpersoner och ”realia” finns på Bergting wikisajt. Mycket användbart om man är nyfiken på boken eller vill slå upp något om Peters universum Arzakkali.

Drakar har en viktig roll i berättelsen. Särskild en som kalls för Gorgo. Till skillnad från vanliga drakar hade han ingenting emot människornas sällskap. Gorgo pysslar om Malda och låter snarast som en gammal mormor till henne än monstruös drake. Jag blev ledsen när Gorgo blev stor och dödad av Arteil. Draken som tjänat Malda så troget. Varför?

Det finns bara en sak att anmärka om jag ska vara petig. Läsaren får för få svar, det väcks bara massa frågor under resans gång. Författaren tecknar omsorgsfullt miljöer och karaktärer men sparar berättelsens kärna för framtiden. Bildmässigt blir det en vacker historia som saknar upplösning. Boken fungerar väl som en aptitretare, ett smakprov på vad som kommer att hända i del två och tre.

Jag bör nämna att Peter Bergting använder sig mycket skickligt av sociala medier. Han skapar mervärde för sina unga läsare genom att lägga ut information om boken och om sina karaktärer. Det ger en extra virtuell dimension åt berättelsen och ska ge trilogin en extra dragningskraft.

ANDRÉ LOUTCHKO

Peter Bergting

Peter Bergting. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22