LEGEND

Nov 10th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till LegendAv Richard Matheson
I am Legend 1954
Översättning Lisa J Isaksson
Styxx Fantasy 2010

En gammal klassiker från 50-talet i en ny förpackning. Boken är av samma årgång som jag, men känns vital och skräckinjagande fortfarande. Det är inte jag trots alla mina ärr och tatueringar.  För dagens ungdomar är författaren Richard Matheson en okänd person, dock har de flesta sett I am Legend med Will Smith i huvudrollen. Det här originalet, översatt av Lisa J Isacsson, är ett välgjort hantverk som är en ren njutning för er som läser amerikanska klassiker på svenska.

Richard MathesonNej ”Legenden” åldrades inte alls, storyn blev snarare mer aktuell med Samhället-går-under-tema som är lika färsk nu. Storyn som har fått nya dimensioner med tanke på alla nya influensor och sjukdomar som håller befolkningen i skräck.

Hjälten Neville är den sista överlevande människan bland alla varelser som gömmer sig i skuggor och törstar efter blod. I hemlighet och i mörker väntar de på att deras tid ska komma att få ta livet av den sista människan på jorden. Den ensamma människan lever på hoppet att det finns några andra överlevande. Han hoppas men förstår inte varför han kämpar. Världen har förintat sig efter ett vetenskapligt experiment eller någonting liknande. En metropol i förfall är fylld av dödsångest och tomhet.

Jag hade stora ambitioner när jag fick det fina exet i min hand. Nu ska jag skriva! Dagen efter ser jag en förträfflig recension av Lotta Olsson i DN (31 oktober) ”Skräcken håller oss vid liv”. Texten är snillrik och rubriken är en fest för en skräckromantiker och sf-nörd. Läs Lottas artikel i DN istället. Lottas poäng är ”vi överlever genom att blir skrämda” och skräcklitteratur har en viktig funktion för mänsklighetens överlevnad.

I sin artikel beklagar Lotta Olsson att det finns för lite av högklassisk skräck för vuxna och ställer en retorisk fråga ”Var finns den nya Stephen King?”.  Vi har svaret: Guillermo del Torro och Chuck Hogan är årets motsvarighet på S. King och M. Shelley. Vi har recenserat  Släktet här på DAST och vi vill påminna er att duon snart släpper del två som är fortsättningen på den otäcka berättelsen om hur vampyrsjukdomen erövrade New York.  Nackhår reser sig och precis som i Legend går goda grannar ut på gatan efter mörkrets inbrott och skriker ”Neville, kom ut! Vi vill äta upp dig”.

Jag skulle rekommendera er att läsa Legend och njuta av Släktet för att se hur genren utvecklats mellan 1954 och 2010. Visst finns det skräckinjagande böcker för vuxna även om vi inte är så lättskrämda nuförtiden. Vill ni bli skrämda på riktigt? Då rekommenderar jag att lyssna på knorrande dörrar, brummande kylskåp och smällen av DNs kulturbilaga som ramlar på morgonen  genom  brevinkastet. Att göra en Wallraff i Malmö går också bra en mörk höstnatt.

ANDRÉ LOUTCHKO (skrämd men inte skakad)

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22