LAZARUS

Oct 30th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till LazarusAv Lars Kepler [pseud för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril]
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-014269-8, 543 sidor

Lazarus är den sjunde boken i Alexandra Coelho Ahndorils och Alexander Ahndorils serie om kriminalkommissarie Joona Linna och antagligen den mörkaste av dem. Här har han en mördare efter sig. Mellan Jurek Walther, som han grep för många år sedan och trott vara dödad av kollegan på Säpo Sara Bauer, finns ett slags mental samklang. Linna har anat att mannen varit vid liv och Bauer har för att mildra hans oro undersökt detta genom åren. Nu har Walter återkommit och vill förgöra Linna genom att systematiskt ta ifrån honom alla hans närmaste på ett bestialiskt sätt.
Mordoffer hittas i sex länder, alla kända som grova brottslingar, och efterhand framkommer ett vansinnigt mönster. Linna anar att det är Walter som ligger bakom trots att det inte ligger i den mannens natur att rensa upp i undre världen.

Keplers tema i Lazarus är att trygghet när som helst kan försvinna och att man aldrig bör ta någonting för givet. Men samtidigt ger författarna inte läsaren en chans att stanna upp och tänka igenom vad det är de läser. Deras tempo är oerhört pådrivande (vissa kapitel är bara en mening långa) och de tar i så de spräcker byxorna för att skapa spänning. De är inte heller rädda för att använda sig av plattityder om det tjänar deras syfte.

Men spännande blir det eftersom Linna och Bauer utsätts för oerhörda påfrestningar, både mentalt och fysiskt och skildringen av likheterna mellan bov och bovjägare är betydligt mer djuplodande här än i de tidigare Kepler-böcker jag läst.

Alexandra och Alexander Ahndoril debuterade som Lars Kepler med Hypnotisören (2009) och fortsatte med Paganinikontraktet (2010), Eldvittnet (2011), Sandmannen (2012), Stalker (2014) och Kaninjägaren (2016)

GUGGE HEDLUND

Lars Kepler

Lars Kepler (Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril). Foto Thron Ullberg

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22