LATINAMERIKAS HISTORIA

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av John Charles Chasteen
Born in Blood and Fire. A Consice History of Latin
America 2001
Översatt av Ulf Gyllenhak
Historiska Media 2003

Först var det Europa – Spanien och Portugal – som terroriserade och sög ut den södra delen av amerikanska kontinenten. Sedan kom USA och gjorde sammaledes. För Europa gällde det guld, silver och religion, för USA ett slags inrikespolitik, eftersom Latinamerika räknades som den nationens bakgård, och kamp mot kommunism. Kommunism kunde vara i stort sett vad som helst.

Chasteen är docent i historia vid ett universitet i North Carolina och ingen spridare av sitt lands propaganda. I denna synnerligen intressanta bok, som berättar den latinamerikanska historien i kronologisk ordning, är han kritisk mot egna regeringars ingrepp south of the border. Men i objektivitetens namn – och det är på allvar – kritiserar han allt som hållit länderna i Sydamerika i fattigdom och terror, förklarar hur oligarkierna fungerar och porträtterar olika människor som haft betydelse för de olika ländernas utveckling.

Det har också blivit annorlunda: före 1980 var flertalet latinamerikanska regeringar diktaturer men vid milleniumskiftet var de flesta länder styrda av folkvalda.

KJELL E. GENBERG

 

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22