LÅT DET SOM VARIT VILA

Aug 28th, 2016 | By | Category: 2016-08 aug, Recension

Omslag till Lat det som varit vilaAv Marianne Cedervall
Lind & Co, 2016
ISBN 978-91-7461-643-2, inbunden, 302 sidor

Här kommer andra boken med Anki Karlsson, pensionär med hästar och intresse för kriminella mysterier, och pensionerade polisen Tryggve Fridman. Båda bor på Gotland och kan inte låta bli att själva fundera över mord som de blivit vittnen till, även om de i tjänst varande poliserna sköter utredningen.

Liksom den förra boken, Av skuggor märkt, är denna en mer traditionell deckare än hennes tidigare böcker. Precis som Nisse Scherman i recensionen av förra boken påpekade finns här drag från Maria Lang, Christies miss Marple och den eviga tv-deckaren Morden i Midsomer.

Händelserna utspelar sig under en tryffelfestival i byn, där avslutningen är en lyxig tryffelmiddag. Deltagarna i middagen och de som driver tryffelexkursioner och arbetar på restaurangen visar sig hänga ihop på flera sätt. Något av Norénska familjedramer anas. Hemligheter finns på flerahåll.

Vid desserten dör en av gästerna, och Tryggve inser genast att det är en förgiftning. Det visar sig att väldigt många av de närvarande kan ha haft anledning att önska livet av offret.

Det är en bra klassisk mordintrig, och både trevliga och mindre trevliga människor vi möter. Välskrivet, angenämt, våldsamheterna får inte överdriven uppmärksamhet, men även om grundtonen är idyllisk är det många mörka moln som inte glöms bort.

Träffar gärna Anki och Tryggve igen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Marianne Cedervall

Marianne Cedervall. Foto Mia Carlsson  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22