LÅT DET BRINNA

Sep 9th, 2020 | By | Category: 2020-09 sep, Recension

Omslag till Låt det brinnaAv Björn Paqualin
Piratförlaget, 2020
ISBN 9789164206794, inbunden, 322 sidor

Det här är en debutant som tidigare har skrivit manus till många TV-serier, bl.a. Blå ögon, Hassel, Wallander och Annika Bengtzon. Det är ingen information som man behöver, det märks så tydligt ändå. Författaren skriver med korta kapitel, otaliga cliffhangers, mycket explicit våld och extremt dialogstyrt.

Det är verkligen rappt berättat och det märks att författaren inte vill släppa taget om läsaren. Det är naturligtvis effektivt, liksom det är i en TV-produktion.

Huvudperson är kriminalkommissarien Stella Robertsson. Hon är en udda fågel. Vän med ingen och ständigt ilsken. Hon har taggarna utåt och hon har därför grava samarbetsproblem. Vissa av hennes drag kan man också finna hos Brons Saga Norén, men Stella är mycket mer våldsam. Hon blir skickad norrut i Sverige där den största skogsbranden någonsin härjar. Där har man hittat liket av en styckad kvinna mitt i kaoset. Stella får utredningsjobbet, kanske mest för att alla vill bli av med henne.

Hon får lokalhjälp av en superhygglig polis, Tommy Reyer. De blir ett omaka par som ändå fungerar hjälpligt.

Detta är den andra romanen på kort tid som handlar om ett av dagens miljögissel, skogsbränder. I Pernilla Ericsons 300 grader är dock själva branden bättre gestaltad. Annars har de två böckerna inte mycket gemensamt.

Det är full fart framåt, det är extra allt. Läsaren får aldrig en chans att andas. Författaren försöker att trycka in lite väl mycket på de annars angenämt lagom få sidorna. Spännande blir det naturligtvis, men trovärdigt? Inte nämnvärt.

Det är ändå en lovande debut av Björn Paqualin. Om han hejdar sig lite och nyanserar sin intrig något kan det med säkerhet komma en och annan pärla från hans penna framöver.

NISSE SCHERMAN

Björn Paqualin

Björn Paqualin. Foto Appendix Fotografi

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22