LÅT DET ALDRIG TA SLUT

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Åke Edwardson
Norstedts 2000

Det är en varm, mycket varm sommar i Göteborg som beskrivs i Edwardsons nya roman om Winter. Kommissarien har blivit familjefar och är inte lika mycket livsnjutare som i tidigare böcker. Inte lika konventionell heller. Här dristar han sig att komma till en brottsplats i kortbyxor.
Det är en riktigt bra roman med drag av McBain och Sjöwall & Wahlöö i de korthuggna replikskiftena. Fast de är mer konversationsstycken än samtal som ger läsaren vinkar om vart utredningen är på väg. Det finns drag av mycket för den delen. Förhållandet far, dotter och dotterns fästman får åtminstone mig att tänka på en satirisk dänga från Jamaica, och det är kanske inte dit författaren vill leda funderingarna. Han skildrar emellertid hetta nästan lika bra som Jenny Berthelius gjorde i Den heta sommaren. Sedan kan man undra om han har rätt att en mördare alltid återkommer till brottsplatsen. Statistiken talar emot detta.
Det handlar om fördröjda seriemord och i skildringen av dessa kommer Edwardsons lite stela men innehållsmättade språk till sin rätt. Han har en väl utvecklad pådrivningsförmåga, men ägnar sig också åt Winters existentiella plågor med tvivel. En kamrat i psykologbranschen menar att hans beskrivningar där är torftiga, åt mig räcker de emellertid.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22