LÅT DEN ONDE SOVA

Feb 24th, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Låt den onde sovaAv John Verdon
Let the devil sleep  2012
Översättning Jan malmsjö
Forum 2014
ISBN 978-91-37-14175-6, inb, 511 sid

Detta är John Vedons tredje bok om den pensionerade New York-kriminalaren Dave Gurney. Jag läste den förra där han (liksom i den första) långleddes i sin valda pensionärstillvaro ute på landet i delstaten New York. Så när han lockas in i kriminalgåtor lever han upp och löser dem (förstås).

Nu är han dock mest deprimerad, kanske i någon slags posttraumatisk chock, efter bok tvås våldsamma avslutning. Hans fru är bekymrad.
En stor del av inledningen är ett porträtt av denna stumhet inför tillvaron. Han väcks när en bekant ber honom hjälpa dottern som fått chansen att göra tv-program om hur närstående klarar sig efter mord. Hon har valt seriemord, tio år gamla, där mördaren inte hittats.
Mamma är dessutom lite bekymrad över att dotterns expojkvän beter sig konstigt, kanske är han en stalker.

Dave övertalas, motvillig, att för någon dag ställa upp. Och så blir det en utredning där den pensionerade polisen ifrågasätter både lokalpolisens och FBIs slutsatser, liksom den gärningsmannaprofil som blivit skolexempel på hur sådana kan ställas upp. Många gillar inte han inblandning, men sådant får Dave bara mer på bettet.

Det blir en blandning av personporträtt, pusseldeckare, thriller och en skildring av hur maktkamper mellan olika intressenter i rättsväsendet fungerar. Det är intelligent och spännande, och som läsare vill man verkligen både huvudpersonen, hans fru, som och den unga tv-journalisten allt väl.

Avskräcks inte av kopplingen till föregående bok, det sägs tillräckligt för att man kan börja läsa direkt. Dessutom finns hänvisningar till tidigare fall när han arbetade i New York som alls inte finns beskrivna några böcker.

Ska bli spännande att se hur John Verdon löser Daves pensionärstillvaro om han fortsätter i kommande böcker att ramla över brott.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Verdon

John Verdon. Foto Naomi Fisch

John Verdons webbplats: http://www.johnverdon.net

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22