LASTBILEN + UPPDRAGET

Jan 25th, 2008 | By | Category: 2002-4, Recension

Av Per Wahlöö
Tidigare utgivna 1962, 1963
Pirat 2002En av Sveriges tidigare politiska thrillerförfattare har fått komma ut igen, och det är något att vara tacksam för. Lastbilen utspelar sig bland konstnärer i Spanien i 60-talets början. Ett norskt par försvinner på ett mystiskt sätt och deras tyske vän börjar med privatspaning. Spåren leder mot den underjordiska kampen mot generalissimo Francos diktaturregim. Wahlöö var en tekniksäker författare (märks inte minst i de romaner han skrev tillsammans med maj Sjöwall) och det är inte underligt att han på sin tid jämfördes med Graham Greene.

I Uppdraget visar han minst lika tydligt sitt politiska engagemang. Här är Sydamerika spelplats och Wahlöö skrivet mycket kyligt om landet och människorna där en befrielsefront strider mot regimen och dess hejdukar. Wahlöö visste nog inte hur framsynt han var: byter man ut orden som beskriver människorna är romanen lika aktuell nu som då.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22