LÄSEKRETSEN

Aug 7th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till LäsekretsenAv CT Karlsson
Bokförlaget Sol, 2018
ISBN 978-91-88611-18-5, 249 sidor

Läsekretsen av CT Karlsson är tredje delen i serien Falkenbergsmorden och den första som nått Dast Magazine.  Det går faktiskt att börja läsa berättelsen utan att ha konsumerat de två tidigare. Resuméerna finns med utan att kännas störande och man har lätt att bli bekant med persongalleriet där de flesta är riktigt trevliga människor från alla möjliga samhällsskikt.

Allt är förstås inte trevligt – det är ju en kriminalroman.

Den kända deckarförfattaren Arne Dahlgren har för vana att skicka sina manuskript till en grupp om åtta testläsare innan han ger ut boken. Det gör han också när han blivit klar med sitt femtonde manuskript. Testläsarna, som kallas Läsekretsen, känner inte varandra och den ende som vet vilka de är, är förborgat för alla utom för Dahlgren själv.

Så börjar mystiska dödsfall ske inom gruppen. Det första ses som en olyckshändelse men när fler inträffar uppgraderas det till mord.

En av testläsarna är åklagaren Ylva Isaksson och när hon anar sambanden riktas polisens blickar mot författaren samtidigt som hon börjar fundera om hon själv är i fara. Inte minst på grund av sin personliga relation med Arne Dahlgren.

En av polisens utredare är kriminalinspektörer Kajsa Rudolfsson. Hon och kollegerna jobbar hårt med fallet men har bekymmer med sin nye chef som tycks ha en egen dagordning.

Karlsson skriver trevligt och spänningen stegras efterhand. För en van deckarläsare – och det vimlar av sådana i Dast Magazines läsekrets – är det kanske lätt att ana hur det ska gå, historien är inte så svår att förutsäga. Men det är riktigt skönt att ibland sätta tänderna i en roman som väjer för genrens vanliga råheter.

C T Karlsson är född 1965 i Stockholm och debuterade 2016 med deckaren Bittert svek på eget förlag. Hon växte upp i Stockholm och Mexiko men bor nu i halländska Glommen tillsammans med man och djur. Hon har arbetat med affärsutveckling, coachning, dykning och geologi. På fritiden sysslar hon gärna med westernridning.

LENA JEPPSSON

C T Karlsson

C T Karlsson. Foto Pernilla Dahnberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22