LÄRARINNAN I VILLETTE

Apr 5th, 2008 | By | Category: 2008-2, Recension

Omslag till Lärarinnan i VilletteAv Ingrid Hedström
Alfabeta 2008

Året är 1994, den vecka när det blodiga massakerkriget i Rwanda tar sin början, och platsen är den lilla fiktiva belgiska staden Villette-sur-Meuse. Den pensionerade lärarinnan Jeanne Demaret är ute och cyklar när hon blir påkörd och dödad av en smitande bilist. Vittnen tycker att det ser ut att vara avsiktligt, alltså mord, och fallet hamnar hos den envetna undersökningsdomaren Martine Poirot (en liten blinkning, får man tro).

Fiktiva platser är inte ovanligt i litteraturen, inte heller sådana där de låga länderna i närheten av Engelska kanalen blir spelplats. Håkan Nesser är ett namn som ramlar in i medvetandet. Men Hedströms Belgien är i stort sett verkligt.

I Belgien är det lite trassligt med juridiken. Där finns tre olika polissystem och de olika poliserna är inte kända för att vilja samarbeta. Det märktes i synnerhet i fallet Dutroux (mannen som kidnappade och spärrade in småflickor) där töserna kanske skulle ha undgått svältdöden om poliserna inte värnat sina egna revir så stenhårt.

Men Martine Poirot är av den rätta ullen och mitt uppe i karriären, så hon sätter tänderna i de svårigheter som dyker upp. Och det blir givetvis svårigheter. I likhet med de flesta andra i Villette (där det handlar om övergrepp på flyktingar) har också den döda lärarinnan mörka hemligheter i det förflutna.

Ingrid HedströmHedström skriver suggestivt och visar sig dessutom ha handlag med parallella intriger.

Författaren är 58 år gammal och bor på Söder i Stockholm. Hon är till vardags utrikeskorrespondent och EU-krönikör i Dagens Nyheter – alltså en av alla dessa journalister som blivit deckarförfattare. Att hon kan ämnet Belgien är inte att undra på: mellan 1992 och 1997 var hon DN:s korrespondent i Bryssel. Fast journalist var inte förstahandsvalet. Hedström utbildade sig till psykolog, men 1981 var hon med i gruppen som startade kvinnotidningen Q.

Deckarintresset vaknade innan hon fyllde tio. Det väcktes när hon hittade en bok av Maria Lang (Dagmar Lange) och sedan dess har hon enligt egen uppgift varit ”deckarslukare” med de gamla engelska uvarna Dorothy Sayers och Agatha Christie allra överst.

Mer praktiskt tillämpat blev intresset när hon gick en kurs i deckarskrivande för Val McDermid och Denise Mina i Wales. Tydligen fäste McDermids råd allra bäst, ty nu har hon kommit ut på den lärarinnans förlag i Sverige, och enligt uppgift är en ny deckare under tillverkning.

KATHY ILLERSTRÖM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22