LÅNGT FALL

Sep 24th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till Långt fallAv Denise Mina
The long drop, 2017
Översättning Boel Unnerstad
Forum, 2017
ISBN 978-91-37-14973-8, inbunden, 240 sidor

Baserad på ett verkligt rättsfall. Så står det på omslaget, och författaren hänvisar i ett efterord till de böcker som skrivits om fallet, 1957-58, i Glasgow.

Så det långa fallet, som titeln syftar på, har hänt: kriminalvården i Glasgow använde vid hängning metoden långt fall för att avrättningen skulle bli så bra som möjligt. I slutet på boken beskrivs just det.

Det finns alltså faktaböcker om den mest kände seriemördaren i Glasgow med omnejd, Peter Manuel. Han är en av huvudpersonerna, Denise Mina har en till, affärsmannen William Watt, och han blev också i verkligheten anklagad för att ha mördat sin familj. Boken, romanen, hoppar mellan de två åren då morden sker och då Peter Manuel grips och rättegången hålls.

Till skillnad från i sina tidigare romaner, som ju har Glasgow som miljö, låter författarens här i presens beskriva de två männens göranden och låtanden och tankar, nästan som ett rättegångsprotokoll, fast jag tvivlar på att ett sådant protokoll skulle ha så välskrivna beskrivningar av personer, miljöer och inre monologer.

Denise Mina har uppenbarligen haft avsikten att ge en bild av det Glasgow, med slum, skumrask och nedgång, som staden befann sig i under 1950-talet. Och så har hon roat sig, och läsaren, med alternativa förklaringar till vad som hände när familjen Watt mördades. Trots att vi vet hur det slutar, och att de två huvudpersonerna verkligen inte är några vi vill lära känna närmare, är det en spännande färd genom maffialiknande miljöer och ger bilder av några personer som lurar varandra och sig själva.

Jag har uppskattat Minas tidigare deckare. Detta blev en annorlunda läsupplevelse, men ingen besvikelse, tvärtom.

Ett extra plus till att på pärmens första insida finns Glagowkarta från 50-talet med de viktiga platserna i berättelsen utsatta, och på pärmens sista insida motsvarande karta över Glasgow i dag. Har inte varit där, men ska ha staden i åtanke vid nästa resa till Förenade kungadömena.

LEIF-RUNE STRANDELL

Denise Mina

Denise Mina. Foto Neil Donaldson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22