LÅNG VÄG TILL LYCKAN

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Recension

Av Catherine Cookson
The Tinker’s Girl 1994
Översatt av Britte-Marie Bergström
Bonniers 1996

Det här är varken en deckare eller thriller utan snarare en romantisk äventyrsroman. De som känner sin Cookson väl känner också genast igen sig i intriger och handling.

Romanen utspelar sig i England i den lilla byn Whitefield på 1870-talet.

Jinnie Howlett är föräldralös och har vuxit upp på ett fattighus. När hon är 14 år får hon anställning som piga på en liten bondgård som är mycket förfallen. Här får hon det inte så lätt eftersom husbonden är en latoxe och en riktig suput liksom äldste sonen. Mor i huset är sjuk och sängliggande och mycket fordrande. Den ende i huset som är snäll och som Jinnie har förtroende för är yngste sonen Bruce.

I närheten av bondgården finns en herrgård och godsägarsonen Richard. Han är god vän med Bruce sedan denne räddat livet på Richard några år tidigare. Richard har ofta ärenden upp till den förfallna bondgården, och så går det som det går. Jinnie blir med barn, och detta är svårt för Bruce för han är kär i Jinnie. Vänskapen mellan Richard och Bruce sätts på hårda prov, men allt ordnar upp sig till slut i sann, Cooksonsk anda.

HELEN STENBACK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22