KYSSA SAMMET

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Sarah Waters
Tipping the Velvet 1998
Översatt av Gun Zetterström
Natur och kultur 2004

När romanen kom ut i England för sex år sedan blev den genast den bok som alla homosexuella måste ha i hyllan. Numera räknas den som lesbisk kultroman, eftersom titeln gärna ger associationer till kvinnligt oralsex.

Den handlar om ”ostronflickan” Nancy som blir oerhört förälskad i music hallartisten Kitty Butler, specialist på att uppträda som man på scenen, och de blir också partners både privat och i arbetet. Karriären tar fart men bryts tvärt när Kitty hittar en annan. Nancy måste försörja sig som prostituerad. Men hon tar också chansen att hitta tillbaka upp.

Sarah Waters (född i Wales 1966) skriver underhållande och man kan ana ett socialt engagemang väl dolt i textsjoket. Charles Dickens är troligen hennes förebild, fast hans syn på den viktorianska tid ha själv upplevde är politiskt skarpare. Egentligen är Kyssa sammet en rätt banal story om att straigtha människors norm inte är den enda vägen till lyckan. Vad jag saknar mest är någon slags empati med dem som skildras. Men det är ändå en läsvärd historisk roman, kanske mest en läsvärd underhållningsroman.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22