KYSKHETSBÄLTET

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Recension

Av Åsa Nilsonne
Forum 2000

Det är nu ett decennium sedan Nilsonne skrev sina första två romaner om polisen Monika Pedersen. De hette Tunnare än blod och I det tysta, och blev vederbörligen positivt uppmärksammade. Sedan blev Nilsonne tyst men nu är hon tillbaka och har låtit Monica Pedersen bli en närmast utbränd 30-årig desillusionerad polis med bristande lust att lösa mordgåtor – vilket hon förstås ändå tvingas till.

Här bevisas att del inte krävs manliga författare för att beskriva en huvudpersons trötthet.

Monica har en grinig chef i Daga Eriksson och tvingas arbeta med en ny kollega, en invandrare. De två utreder mordet på en känd skådespelerska i Stockholm och hamnar i en miljö där hon inte känner igen sig, konfronteras med den mördades vänner och bekanta som är vana att umgås med gladare folk än slitna poliser. Slitenheten kommer förstås av de ständiga nedskärningarna.

Det drar emellertid ihop sig mot slutet, spänningen stiger och det blir en nutida kvinnas erfarenheter av livet som gör att Monica hittar mördarens motiv. Det är en riktigt intelligent konstruktion, fast för min del hade gärna spänningsmomenten fått komma tidigare.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22