KWAIDAN -JAPANSKA SPÖKHISTORER

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Kwaidan – Stories and Studies of Strange Things 1904
Av Lafcadio Hearn
Översatt av Ingrid Maria Ingemark
Bokförlaget Pontes 1991

Lafcadio Hearn var en mycket märklig kuf. Han hade gjort en stor karriär i Amerika som journalist men tyckte aldrig om den västerländska kulturen, utan reste gärna runt. i världen och studerade religioner och seder, vilket till slut förde honom till Japan där han levde till sin död 1904. Han hann skriva elva böcker om Japan till det västerländska folkets förtjusning, men hans ambition var spökhistorier. Strax före sin död publicerades hans utvalda samling av japanska spökhistorier.

Själv är jag intresserad av japansk kultur vilket genomsyrar historierna. Men om man letar efter en bok som ska skrämma en så blir man besviken. Japanska spökhistorier handlar mer om eftertanke och förbjuden kärlek vilket känns ganska långt ifrån vad vi är vana vid när man tanker på spökerier. Översättningen är inte uppdaterad utan behåller samma gamla svenska som användes första gången boken trycktes, tillsammans med stavfel och korrekturmissar.

Men boken är ändå intressant och ger en inblick i den japanska kulturen, seder och bruk som är väldigt olik del västerländska. En bok för den Japan-intresserade men den har antagligen inte något att erbjuda för andra.

JOHANNES GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22