KVINNORNA PÅ STRANDEN

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Kvinnorna på stranden

Av Tove Alsterdal
Lind & Co 2009

Ally Cornwall är scenograf i New York. Hon är ursprungligen från Tjeckoslovakien. Hennes amerikanske man Patrick är frilansjournalist. Han befinner sig i Paris och har upptäckt att en känd fransman bedriver människohandel och slaveri. Patrick svarar efter ett tag inte på Allys  mobilsamtal och hon befarar att något hänt honom. Ally flyger till Paris och kommer att följa Patricks fotspår. Hon upptäcker då samma djävulska ondska som han gjort.

Två andra kvinnor kommer att korsa Allys väg. De har biroller i thrillern till skillnad mot Ally som spelar huvudrollen. Terese från Järfälla vaknar efter en bökig natt, vinglar ner till havet och kliver  på liket av en afrikansk man. En annan ung kvinna smyger i land i hamnen intill: Hon har smugglats över havet och är den enda överlevande.

Med Ally far vi från New York till Paris, Lissabon och trakterna kring Cadiz. Men det är inte här upplösningen sker.

Tove Alsterdal

Journalisten och dramatikern Tove Alsterdal har skrivit en thriller. Det är hennes debutroman. Stundtals känns romanen som om den är skriven av en internationell författare. Alsterdals sätt att återge dialoger, skeenden, miljöer känns osvenska. Jag har aldrig stött på någon svensk författare som skriver så drivet att det känns som om boken skrivits av en av de mest namnkunniga amerikanska skribenterna av spänningslitteratur. Det skulle förvåna mig storligen om inte Tove Alsterdal med Kvinnorna på stranden slår igenom med dunder och brak bland både kritiker och läsekrets. Hon är unik bland svenska författare att skriva på detta raffinerade och spännande sätt. Läsaren blir överraskad inte bara en gång.

Och upplösningen eller kalla det slutet på boken är inte heller av svensk vadmalskvalitet. Hon är ingen purung debutant. Hon fyller femtio år 2010. Det märks för här finns inga drag av en debutant.

Kvinnorna på stranden är ett mogen och skickligt skriven thriller. Det ska bli intressant att följa Tove Alsterdals fortsatta utveckling. I och med den här boken har hon rusat förbi de flesta av våra spänningsromanskribenter ifråga om kvalitet, spänning, intrig och dramatiskt språk.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22