KVINNAN PÅ TÅGET

Apr 3rd, 2015 | By | Category: 2015-04 apr, Recension

Omslag till Kvinnan på tågetAv Paula Hawkins
The Girl on the Train, 2015
Översättning Jessica hallén
Massolit förlag, 2015
ISBN 978-91-87783-43-2, inbunden 397 sidor

En kvinna får genom tågfönstret syn på något som hon kopplar till ett brott. Ni minns säkert Agatha Christies 5.50 från Paddington. Där var det två tåg som stannade intill varandra och miss Marple såg något hända i en kupé. Mord?

Här är det pendeltåget från staden en timme från London till Euston. En signal brukar nästan varje dag stanna utanför en annan förort, och där vid en gata löigger en rad hus med trädgårdar ner mot järnvägen. Man ser ganska bra in i husen.

Rachel åker varje dag och tittar särskilt mot husen där. I ett av dem bodde hon när hon var lycklig, tills mannan fick noh av hennes depression och alkolholmissbruk och hon fick flytta till en kompis. Hon ser exmaken och hans nya fru och deras barn ibland, men mest har hon fastnat för ett annat ungt par. Hon drömmer fram deras ideala liv.

Men en dag ser hon kvinnan kyssa en annan man än maken, och strax efteråt är kvinnan efterlyst, försvunnen. Rachel känner sig inblandad i deras liv och berättar för polisen vad hon sett. Och tar under falska förevändningar kontakt med kvinnans man.

Naturligtvis är hennes drömbild långt från sanningen.

Vi får följa, nästan i dagboksform, Rachels dagar med fylla och drömmar, men också den försvunna kvinnans liv, fast där startar dagboksrapporterna nästan ett år tidigare. Efter halva boken får vi också Rachels exmans nya frus berättelse.

Ingen deckare, en thriller med mycket psykologi, och en nära skildring av tre unga kvinnor som på olika sätt har problem i livet.

Man oroar sig minst lika mycket för de levande kvinnorna som över vad som hänt den försvunna (och naturligtvis finns här ett brott). Det är kvinnornas, främst Rachels, liv som fängslar mer än kriminalgåtan. Är hon själv inblandad? Hennes drickande har lett till blackouts och hon har vaga minnesbilder, och kroppsskador, om något hemskt, troligen från den kväll när kvinnan försvann.

Detta är författarens thrillerdebut. Fortsätter hon så här blir hon att räkna med i den hårda konkurrensen på krimtoppen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Paula Hawkins

Paula Hawkins. Foto Johnny Ring

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22